SÄHKÖNE TALAVI 2017

Täällä se nyt on, talvi vallaton
Ei meille uni maistu, kaunista niin on
Kylmä virkistää ja hanki ja jää 
kaikkialla hohtaa, kiiltää ja me juostaan lumeen puhtaan valkoiseen...

Saehkoene Talavi skaala

Ikitalvi aloitti tämän kauden veistohommat Oulaisissa, SÄHKÖNE TALAVI-tapahtumassa. Tapahtuman järjesti Elävä Penttilä ja Toimiva taidetalo! -hanke, tapahtuman tuottajana toimi Hanna Ikonen yhteistyössä Tomi Rajalan & Janne Savukosken kanssa. Ikitalven toimenkuvana oli luoda tunnelmaan sopivia dekoraatioita tapahtuma-alueelle. Suurten (ja suuritöisten) mahtiveistosten sijaan päätimme ottaa Taidetalo Väinölän puistoalueen haltuun tekemällä useita pienempiä lumiteoksia, sekä erivärisiä ja muotoisia jäälyhtyjä. Aikaa työskentelyyn oli kaksi vuorokautta. Veistäjät Misse Eloranta ja Janne Andberg saapuivat Oulaisiin Etelä-Suomesta ja Anna Koivukangas Oulusta. Torstai-iltana majoituimme Penttilän Talolle, laitoimme jäälyhdyt tulille ja hioimme suunnitelmiamme tapahtuma-alueeseen ja lumiolosuhteisiin sopiviksi. Sitten ryhmäydyimme ja tuijottelimme silmäluomiamme hetkisen.

Tytoet janne skaala

Perjantaina hankimme vielä hiukan muotti- ja veistotarvikkeita ja aloitimme lumiaihioiden pakkaamisen peltisylintereihin. Rivejämme vahvistamaan saapui myös Asstagilla (S)Quireboy84 esiintyvä avustaja, joka osoittautui vallan mainioksi kuvaajaksi, lumentamppaajaksi ja jäälyhdyn tekijäksi – sekä seuramieheksi. Leudohko pakkanen piti ryhmäämme jännityksessä jäälyhtyjen kanssa, mutta lapiointi- ja tamppaushommaa riitti lähes keskiyöhön asti.

Aihio syraemet skaala

Lauantaiaamun valjetessa pääsimme vihdoin työstämään sitä itseään, eli lunta ja jäätä. Veistimme lumiaihoista kymmenen maasta nousevaa lonkeroa, ikäänkuin jokin suuri olio työntäisi ulokkeitaan tanssi- ja juhlapaikan alta maan pinnalle. Väritimme perinteiset jäälyhtyt lämpimillä väreillä ja valaisimme ne kynttilöin. Sydämenmuotoiset jäälyhdyt maalasimme punaisella ja valaisimme ledivaloin – tätä toimenpidettä edelsi sydänkirurgi Andbergin johdolla suoritettu operaatio, jossa jäätyneet sydämet tyhjennettiin hellävaroen turhasta kuonasta. Teoksemme valmistuivat sopivasti soundchekin aikoihin, jolloin näimme lonkeromme ensikertaa juhlavalaistuksessa. Kun vielä iltapäivällä satanut tuore lumi oli värittänyt maan iltaa varten juuri niinkuin pitikin (kiitos universumi), paikka näytti miellyttävän psykedeeliseltä.

psyke tamppaus skaala

Paikallislehti SeutuMajakka muotoili asiaa näin: "Lauantaina taidetalo Väinölän edustalla oli tunnelma ainutlaatuinen, kun piha täyttyi iloisista ihmisistä, välkkyvistä valoista, taidokkaista lumiveistoksista sekä näyttävistä tuliesityksistä." – "Visuaalinen puoli yhdessä musiikin kanssa loi paikan päälle näyttävän kokonaisuuden."
http://www.seutumajakka.com/index.php/77-jutut/1541-alakulttuureilla-uutta-eloa-pikkupitajiin

Alkuillasta paikalla oli paljon lapsiperheitä ja muksut näyttivätkin varsin innostuneilta uudenlaisesta kokemuksesta. Varsinkin tulishow, savukone ja välkkyvät valot olivat pikkuväen mieleen. Illan jatkuessa lapsiperheet korvasi hiukan varttuneempi yleisö ja soundi hiipi yhä kovemmin juhlakansan jalkain alle. Pian käynnissä oli varsin kuumat tamppajaiset, eikä pikkupakkanen häirinnyt musiikin ystäviä.

 mekhajouni skaala2

Soundista ja lavan valaistuksesta vastasi Oulaisten Ohjelmapalvelu/Antti Epäilys, valkokankaan näyttävillä nestevisuaaleillaan elävöitti oululainen Liquid Space Dreams (Jani Pitkänen & Petri Henell). Kansaa viihdyttivät DJ:t Tottelematon (Ylivieska), Alijas (Ylivieska), YRR_J (Ylivieska), Mekha (Turku) ja Andy F (Oulu). "Siinä oltiin kyllä niin lonkeroiden juuressa maan päällä," totesi illan elämyksellisistä tuliesityksistä vastannut Jouni Ilari Tapio – myöskään maan uumenissa jyskäävän olion sykkeen jytke ei häneltä jäänyt huomaamatta. Tapahtuman visuaalisen ilmeen takaa löytyvä taituri on Henrik Jokitalo.

Näin veistäjän näkökulmasta on hankalaa kuvitella parempaa kauden avausta. Oikeastaan se on ihan mahdotonta. Uusia verkkoja on jälleen solmittu ja ideapipot kuumentavat päänuppeja, joten jatkoa seuraa varmasti. Milloin, missä ja miten; se jää nähtäväksi – tuskinpa maltan odottaa.

Suuresti kiitollisna tästäkin ainutkertaisesta kokemuksesta,
sihteerisnainen Anna


Dj Tottelematon - setti kuunneltavissa tästä https://www.mixcloud.com/Tottelematon/sähköne_talavi_free_open_air_oulainen_14012017/

Ja ne viileen cooleet visuaalit taikoo Liquid Space Dreams https://www.facebook.com/LiquidSpaceDreams/?fref=ts


fiilistelyy skaala

Jos nauru pidentää ikää niin tuon viikonlopun jälkeen en luultavimmin kuole koskaan.
-Sori vaan paskiaiset.

Yhteistyössä mukana