Ikitalven veistäjät ovat edustaneet Suomea tänäkin talvena ainakin kolmella mantereella. Kansainväliset kilpailut ovat yleensä suuria koitoksia, tässä tarinaa muutamista suurimmista maailman matkaajien itse sanailemina.


Harbin, China 9.1.-13.1.2017

22th International Snow Sculpture Competition

Team Finland/Czeck: Marianne Aittoniemi, Saila Hastrup, Jan Lastovicka


Harbin china

Harbin houkutteli veistokohteena tänä vuonna, sillä kukaan meistä ei ollut käynyt siellä aikaisemmin. Veiston ohella kiinnosti nähdä uskomattomat lumi- ja jäärakennelmat, jotka tehdään Harbiniin joka vuosi. Joukkueessamme oli minun lisäkseni suomalais-tsekkiläinen pariskunta, joiden kanssa olen aikaisemminkin tehnyt veistoksia.

Harbinin lumi- ja jääpuistoissa järjestetään tammikuun aikana useita lumen- ja jäänveistokisoja, joihin on mahdollista osallistua myös useampiin. Kilpailu on todella iso: joukkueita oli 32, eli yhteensä yli sata ihmistä. Saman maan edustajia saattoi olla useitakin ryhmiä. Suomikin oli kahden joukkueen voimin edustettuna! Veistäminen alkoi 10.1. aamulla, jatkuen 13.1. asti. Viimeinen päivä tosin oli vain puolikas ja illalla oli päätösseremonia palkintojenjakoineen.

Harbin china 2

Veistoksemme esitti saniaisenkukkaa, joka suomalaisen uskomuksen mukaan kukkii vain juhannusyönä tuoden löytäjälleen onnea ja taikavoimia. Lumi oli erittäin hyvälaatuista ja vitivalkoista. Sää pysytteli koko ajan pakkasen puolella, välillä aika reilustikin. Harbinissa todella voi tehdä lumesta varsin yksityiskohtaisia ja painovoimaa uhmaavia muotoja eri tavalla kuin sään vaihdellessa plussan puolella. Monet joukkueet selvästi ottivatkin hyvät olosuhteet huomioon veistos-suunnitelmissaan.

Kaikenkaikkiaan oli hieno reissu, jonka kruunasi vierailu Harbinin jääfestivaalilla.

-MarianneBreckenridge, Colorado, USA 23.1.-30.1.2017

27th International Snow Sculpture Championships

Team Finland: Kaisa Lahti, Minna Eloranta, Mia Pitkänen, Aleksi Kemppainen

Breckenridgen lumenveistokilpailu on tapahtumana ja veistokokemuksena ehdottomasti yksi kansainvälisistä suosikeistani. Tänä vuonna sain ilon veistää Brekkiksessä jo kolmatta kertaa, Kaisa ja Mia toista kertaa – Aleksi ensimmäistä kertaa lunta ikinä. Suurin osa joukkueista ja veistäjistä ovat tuttuja entuudestaan, joten tunnelma on lämminhenkinen ja iloinen. Viikon aikana on myös paljon sosiaalista tapahtumaa erilaisten illanviettojen ja juhlien merkeissä, joissa pääsee tutustumaan veistäjiin ja järjestäjiin. Joukkueita on yhteensä 16, eri puolilta maailmaa. Tänä vuonna ensi kertaa mukana oli myös Intia.


Breckenbridge 1

Kisajärjestelyjen puolesta Breckenridge on myöskin omaa luokkaansa. Veistäjistä pidetään erittäin hyvää huolta kaikin puolin: erityisruokavaliot huomioidaan hyvin, majoitukset ovat hulppeita, veistäjät saavat sponsorilahjoja ja kisan organisoijat ovat huomioineet myös jokaiselle tiimille omat lapiot, kolat ja telineet. Lisäksi vajassa on vapaasti valittavia työkaluja ja mahdollisuus myös niiden teroittamiseen. Pakko vähän myös hehkuttaa luonnonlumen tasalaatuisuutta, kuutioiden huolellista täyttöä sekä upeita sääolosuhteita ja maisemia. Lumikuution koko on 3x3x3,5 metriä. Aikaa veistämiseen yhteensä 65 tuntia.

Veistoksemme aiheena oli Kalevalasta tuttu Tuonelan Joutsen, joka ui Tuonelan mustassa virrassa, kahden maailman välillä. Kalevalassa joutsenta pidetään pyhänä eläimenä: ketä joutsenen ampuu, tuhoutuu itsekin. Aihe puhuttelee mystiikkansa ja muotokielensä puolesta. Pidämme yksinkertaisista muodoista ja kauniista linjoista.


Breckenbridge TeamFinland

Valitettavasti tänä vuonna joukkuettamme kohtasi erityisen huono onni, sillä useampi meistä sai vuoristotaudin oireita. Tämä ei ole tavatonta, sillä Breckenridge sijaitsee lähes kolmen kilometrin korkeudessa. Onneksi kisajärjestäjät olivat hankkineet taukotilaan lisähappea, jota ahkerasti jouduimme käyttämään useita kertoja päivässä. Yksi joukkueestamme joutui myös ensiapuun ja joutui lopettamaan veiston kesken kokonaan. On sanomattakin selvää, että veistokunto oli ennennäkemättömän heikko ja jäimme pahasti jälkeen aikataulussa. Emme ehtineet tehdä suunnitelman mukaisia yksityiskohtia ja huolellista viimeistelyä. Ehkäpä pääsemme veistämään teoksen joskus jossain uudestaan, paremmalla onnella.

Breckenbridge nigthtime

Vastoinkäymisistä huolimatta Breckenridge oli jälleen loistava kokemus. Upeita veistoksia, lumihuippuisia vuoria, hauskanpitoa, hardcore-veistoa ja ihania ihmisiä! :)

-Misse
 
Sapporo Snow Festival, Japan 2017

44th International Snow Sculpture Championships

Team Finland: Ville Arkonkoski, Minniina Mieskolainen, Petri Laukkanen

Tammi-helmikuun vaihteessa lumenveistojoukkue Vesselit matkasi Sapporoon, Hokkaidon saarelle Japaniin mittelemään lumenveistotaiteen kansainvälisessä kutsuvieraskilpailussa. Veistokilpailu järjestettiin 44:ttä kertaa Sapporon Odori puistossa Snow Festivaalien yhteydessä ja tapahtuma keräsi miljoonayleisön.


vesselit japan2017

Paikanpäällä tunnelma aukeaa suurtapahtuman hengessä avajaisseremonialla, jonka aikana kilpailun järjestäjät ja joukkueet esittäytyvät. Tänä vuonna oli mukana eri maista 11 joukkuetta. Team Finland, Vesselit Snow Sculpting oli kunnialla ottamassa vastaan lumikuutiota numero 4, jonka onnetar soi.

Veistourakka alkoi auringonsäteiden ja lämmön helliessä Odoripuiston lumikuutioita sekä veistäjiä. Ensin kuutioon piirrettiin suunnitelman mukaiset linjat sekä merkit. Suurin fyysinen veistotyö tapahtui ensimmäisenä ja toisena päivänä, kun vastassamme oli jälleen niin suurelta tuntuva kuutio, siinä oli paljon lunta poistettavaksi. Siellä sisällä veistos on.


sapporosnowfestival

Kolmannen ja neljännen päivän aikana sää muuttui hieman viileämmäksi ja veiston kannalta paremmaksi kelin pakastuessa. Ensimmäisten päivien lumimassojen poiston jälkeen pääsimme viimeinkin veistoksen muotoilun pariin. Kaaret ja ihmistunteita esittävät kasvot muotoilimme vapaasti seuraten alkuperäistä suunnitelmaa.

Viimeisen veistopäivän iltana keskityimme pintojen viimeistelyyn ja valaistuksen asetteluun. Työllämme halusimme viestiä välillä niin monimutkaisia tunteita ja tunteiden vuorovaikutusta. Yhteydessä toisiinsa ja tasapainossa ilosta suruun sekä vihasta yllättyneisyyteen, tiedostaen ja tunnistaen eri tunnetilat. Existence -lumiveistos oli iso prosessi tiimillemme, monenlaisia tunteita nousi sitä suunnitellessa ja rakentaessa pintaan. Iloa, turhautumista, onnistumisen tunnetta ja epätoivoa saadako työ ajoissa valmiiksi.

Työ oli myös fyysisesti rankka ja koetteli kestävyyttämme. Saimme veistoksen ajallaan valmiiksi ja joukkueemme on tyytyväinen lopputulokseen vaikka työ ei palkintosijalle kilpailussa sijoittunutkaan. Kokonaisuudessaan Sapporo Snow Festival oli ainutlaatuinen kokemus ja joukkueemme ensimmäinen kansainvälinen kilpailu. Jatkoa seuraa ja Japaniin varmasti palaamme jatkossa, niin positiivinen kokemus matkamme oli.

-Vesselit Snow Sculpting


vesselit japanissa

Yhteistyössä mukana